Sukiyaki

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • yoyogi
    Chairman of the Bored
    • Aug 2011
    • 4686

    Sukiyaki

    Wikipedia: Sukiyaki

    Ovo je "mokra" verzija spremanja tanko secenog mesa. U Japanu ovo zovu "shabu-shabu", sto je slikovita rec za "promuljaj meso levo desno kroz vrelu supu".

    Moze da se napravi i u Beogradu, najvaznija je ova posuda u kojoj se kuva na sred stola. Partizanska improvizacija bi mogla da bude resho na stolu i serpa na njemu. Zapravo, iako je na slici Panasonic IHT, ovo i jeste reso i serpa na njemu.

    Sastojci:




    U smeru kazaljke na satu, pocev od 12:

    - Posuda, prakticno plotna sa serpom.
    - Tanko secena svinjetina.
    - Povrce - bilo koje, samo da mu je vreme kuvanja slicno (ne krompir ili pasulj)




    - Tanko secena govedina
    - Beli luk, ljuta paprika




    - Thai ljuto-kiseli sos. Na boci pise "sukiyaki sauce". Moze da se zameni necim sto je kao mesavina ajvara i domace kuvanog paradajza ili bas ta dva malo pomesati.





    - Supa (moze samo kocka u vodi)

    Priprema:

    Supa, koja je vec kuvana, uspe se u glavnu serpu.




    Ubaci se ulupano jaje:










    Onda se ubaci povrce





    Poklopi i kuva dok ne provri (treba samo nekoliko minuta):





    Dok se kuva, u manje zdele se stavi beli luk i ljuta paprika i 3cl paradajz sosa (ili koji je vec sos).






    Kada je provrilo, otklopi se i sada pocinje. Tanko seceno meso se ubaci u supu i ostavi 2 minuta.




    Sada kada je supa dobila i malo od mesa, prvo se supa sipa u zdele sa sosom, belim lukom i ljutom paprikom:




    Serviranje:

    Serviranja nema u pravom smislu reci. Svako sebi kuva svoj zalogaj u supi koja je vruca na sred stola.




    Meso iz glavne posude se umace u sos (zacinjeno po ukusu, za decu moze obican ketchap, koliko da rashladi zalogaj mesa) a supa je da gasi ako je sos mnogo ljut. Tako, zalogaj po zalogaj:



    Dalje, dokle ima supe, u nju se umace meso, malo promulja (skuva se za nekoliko sekundi) i opet u malu zdelu pa u usta.




    Kada supe nestane, doda se nova i tako isto nadalje.

    Najmanje dve su lepe stvari oko ovoga:
    - kuva se pred tobom, sam kuvas, svaki zalogaj se kuva za sebe.
    - lepa je porodicna atmosfera. Za ovo se ide u restoran da se lepo i opusteno isprica. Maltene kao oko logorske vatre.

    Moj recept nije isti kao iz Wikipedije ali je jednostavniji.
    Azija, moja dežela.
Working...
X